Spread the love

Bewust worden van je bewustzijn.

Hoe het verhogen van je bewustzijnsniveau je leven positief kan veranderen.

In ons drukke leven gaan we vaak op de automatische piloot, zonder ons bewust te zijn van onze gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. We worden als het ware geleefd.

Door bewust te worden, en te werken aan je bewustzijn [awareness] ervaar je meer voldoening in je leven. Hoe je dat doet? Dat lichten we graag toe in deze blog. 

Bewust zijn vs. je bewustzijn

Wanneer we praten over bewust zijn, verwijzen we naar de mate waarin je aandachtig en alert door het leven gaat. Leef je op de automatische piloot, of ben je je gedurende de dag bewust van je gedachten, emoties en lichaamssensaties?

Als we het hebben over je bewustzijn, dan hebben we het over je bewustzijnsniveau [de staat waarin je verkeert]. Dit bewustzijnsniveau kan gedurende de dag veranderen, en is een optelsom van al je emoties die op een dag voorbij komen en hoe lang je erin blijft “hangen”.

Het bewust worden van je emoties stelt je in staat om je emoties te beïnvloeden en je bewustzijnsniveau te verhogen.

THEORIE

Bewustzijnsschaal van Hawkins

Dr. David R. Hawkins, een gerenommeerde psychiater en auteur van het boek “Power vs. Force,” heeft een ‘vibratieschaal’ ontwikkeld waarmee het bewustzijnsniveau van mensen en dingen kan worden gemeten. Deze schaal toont een piramide waarbij de laagste frequentie zware emoties zoals schuld en schaamte vertegenwoordigen, en de hoogste staan voor de verlichte staat van zijn. Volgens Hawkins is alles energie en heeft alles en iedereen een energiefrequentie waarop emoties resoneren. 

We hebben allemaal bewustzijn, alleen bevindt niet iedereen zich op hetzelfde niveau. Het één is niet beter of slechter dan het ander, het gaat over groeien in bewustzijn. In bepaalde levensperiodes kunnen we een lager niveau van bewustzijn ervaren omdat het nodig is om bepaalde lessen te mogen leren, dit vormt de basis voor een hoger bewustzijn. Je kunt niet iets weten als je het niet ervaren hebt.  

Een hoger bewustzijn leidt over het algemeen tot meer tevredenheid met jezelf en anderen, en heeft ook een positief effect op je omgeving.

Een lager bewustzijnsniveau richt zich voornamelijk op het individu en heeft daarentegen een negatief effect op de omgeving.

Normaal gesproken fluctueert ons bewustzijnsniveau gedurende de dag, maar we hebben allemaal een bepaald ‘normaal’ niveau waarin we het grootste gedeelte van de tijd doorbrengen. 

Hawkins

 

UITLEG

De lagen van bewustzijn

Volgens de methode van Hawkins kan bewustzijn worden onderverdeeld in verschillende categorieën. De eerste categorie, tot het punt van ‘Moed’ (200), wordt het slachtofferbewustzijn genoemd. In deze laag voelen we ons machteloos en lijkt het leven ons te overkomen. We geloven vaak dat externe factoren macht over ons hebben en dat anderen ons dingen aandoen. De emoties zijn negatief en halen je uit balans.

Het kritieke omslagpunt bevindt zich bij ‘Moed’. Om ons bewustzijn te verhogen, hebben we moed en lef nodig om onze emoties gewaar te worden en ons bewustzijn te vergroten. Op weg naar het omslagpunt veranderen we van destructief en schadelijk gedrag naar constructief en gezond gedrag.

Vanaf Moed (200) bevinden we ons in de tweede categorie. Hoewel er nog steeds uitdagingen in ons leven kunnen zijn, gaan we er nu anders mee om. We keren naar binnen, oordelen minder of helemaal niet meer. We observeren in plaats van te reageren. We accepteren de realiteit zoals die is, zelfs als het niet aangenaam is. We begrijpen waarom bepaalde dingen gebeuren en kunnen ons eigen aandeel erin zien. In deze fase overkomt het leven ons niet meer, maar hebben we zelf de touwtjes in handen. De emoties zijn positief, gevend en versterken ons.

Het niveau vanaf Liefde (500) vertegenwoordigt de laag van ons hogere zelf, de connectie met onze ware kern. We voelen ons één met het universum. In dit zelfbewustzijn verheffen we ons boven de beperkingen van de dagelijkse realiteit. We staan open voor de waarheid en hebben de moed om die onder ogen te zien en aan te pakken. We zijn vastberaden om oude overtuigingen te transformeren en innerlijke groei te integreren. We leven een authentiek leven, vol innerlijke kracht en voldoening.

 

RESUMÉ

De kracht van

bewust-wording

Bewustwording van je bewustzijn is de sleutel tot persoonlijke groei en vervulling.

Het verschil tussen bewust zijn en je bewustzijn begrijpen, en werken aan het verhogen van je bewustzijnsniveau, kan een positieve invloed hebben op alle aspecten van je leven.

Het stelt je in staat om de regie over je emoties en reacties te nemen, en om een authentiek leven te leiden.

Loop je vast? Wil je graag ondersteuning in dit proces?

Wij helpen je graag.

Druk op de oranje knop voor meer info.


Spread the love